Abstract
Het thema van het Actualiteitencollege 2008 was sociale samenhang in de wijk. In de sociologie is sinds het beroemde artikel van Jacques van Doorn uit 1955 over de wijk als integratiekader voor (beleids)handelen geregeld discussie over nut en noodzaak om de wijk centraal te stellen in een poging een aantal hardnekkige sociale problemen aan te pakken. De wijk is vaak een vindplaats van problemen, maar niet altijd het geëigende kader om die op te lossen. In dit college hebben we de inleiders gevraagd zich te richten op de sociale functie van de buurt voor het gedrag van zijn bewoners. Zijn buurten te beschouwen als gemeenschappen waarin mensen in vertrouwen wonen? Hoe is het met de sociale controle gesteld? Wat is de invloed van etniciteit op de leefbaarheid in de buurt?
Original language | Dutch |
---|---|
Title of host publication | Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008 |
Publisher | Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging. |
Pages | 30-39 |
Number of pages | 10 |
Publication status | Published - 2009 |
Cite this
- APA
- Author
- BIBTEX
- Harvard
- Standard
- RIS
- Vancouver
Gesthuizen, M., Scheepers, P., Tolsma, J., & Meer, T. W. G. V. D. (2009). De invloed van lands-, gemeente- en buurtkenmerken op sociaal kapitaal: Putnam's hypothese getest in Europa en Nederland. In Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008 (pp. 30-39). Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging..
Gesthuizen, M. ; Scheepers, P. ; Tolsma, J. et al. / De invloed van lands-, gemeente- en buurtkenmerken op sociaal kapitaal : Putnam's hypothese getest in Europa en Nederland. Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008. Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging., 2009. pp. 30-39
@inbook{a260af4d7dad447086c023cb67e967d9,
title = "De invloed van lands-, gemeente- en buurtkenmerken op sociaal kapitaal: Putnam's hypothese getest in Europa en Nederland",
abstract = "Het thema van het Actualiteitencollege 2008 was sociale samenhang in de wijk. In de sociologie is sinds het beroemde artikel van Jacques van Doorn uit 1955 over de wijk als integratiekader voor (beleids)handelen geregeld discussie over nut en noodzaak om de wijk centraal te stellen in een poging een aantal hardnekkige sociale problemen aan te pakken. De wijk is vaak een vindplaats van problemen, maar niet altijd het ge{\"e}igende kader om die op te lossen. In dit college hebben we de inleiders gevraagd zich te richten op de sociale functie van de buurt voor het gedrag van zijn bewoners. Zijn buurten te beschouwen als gemeenschappen waarin mensen in vertrouwen wonen? Hoe is het met de sociale controle gesteld? Wat is de invloed van etniciteit op de leefbaarheid in de buurt?",
author = "M. Gesthuizen and P. Scheepers and J. Tolsma and Meer, {T.W.G. van der}",
note = "Relation: http://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2009",
language = "Dutch",
pages = "30--39",
booktitle = "Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008",
publisher = "Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging.",
}
Gesthuizen, M, Scheepers, P, Tolsma, J & Meer, TWGVD 2009, De invloed van lands-, gemeente- en buurtkenmerken op sociaal kapitaal: Putnam's hypothese getest in Europa en Nederland. in Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008. Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging., pp. 30-39.
De invloed van lands-, gemeente- en buurtkenmerken op sociaal kapitaal: Putnam's hypothese getest in Europa en Nederland. / Gesthuizen, M.; Scheepers, P.; Tolsma, J. et al.
Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008. Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging., 2009. p. 30-39.
Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Chapter › Academic
TY - CHAP
T1 - De invloed van lands-, gemeente- en buurtkenmerken op sociaal kapitaal
T2 - Putnam's hypothese getest in Europa en Nederland
AU - Gesthuizen, M.
AU - Scheepers, P.
AU - Tolsma, J.
AU - Meer, T.W.G. van der
N1 - Relation: http://www.rug.nl/Rights: University of Groningen
PY - 2009
Y1 - 2009
N2 - Het thema van het Actualiteitencollege 2008 was sociale samenhang in de wijk. In de sociologie is sinds het beroemde artikel van Jacques van Doorn uit 1955 over de wijk als integratiekader voor (beleids)handelen geregeld discussie over nut en noodzaak om de wijk centraal te stellen in een poging een aantal hardnekkige sociale problemen aan te pakken. De wijk is vaak een vindplaats van problemen, maar niet altijd het geëigende kader om die op te lossen. In dit college hebben we de inleiders gevraagd zich te richten op de sociale functie van de buurt voor het gedrag van zijn bewoners. Zijn buurten te beschouwen als gemeenschappen waarin mensen in vertrouwen wonen? Hoe is het met de sociale controle gesteld? Wat is de invloed van etniciteit op de leefbaarheid in de buurt?
AB - Het thema van het Actualiteitencollege 2008 was sociale samenhang in de wijk. In de sociologie is sinds het beroemde artikel van Jacques van Doorn uit 1955 over de wijk als integratiekader voor (beleids)handelen geregeld discussie over nut en noodzaak om de wijk centraal te stellen in een poging een aantal hardnekkige sociale problemen aan te pakken. De wijk is vaak een vindplaats van problemen, maar niet altijd het geëigende kader om die op te lossen. In dit college hebben we de inleiders gevraagd zich te richten op de sociale functie van de buurt voor het gedrag van zijn bewoners. Zijn buurten te beschouwen als gemeenschappen waarin mensen in vertrouwen wonen? Hoe is het met de sociale controle gesteld? Wat is de invloed van etniciteit op de leefbaarheid in de buurt?
M3 - Chapter
SP - 30
EP - 39
BT - Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008
PB - Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging.
ER -
Gesthuizen M, Scheepers P, Tolsma J, Meer TWGVD. De invloed van lands-, gemeente- en buurtkenmerken op sociaal kapitaal: Putnam's hypothese getest in Europa en Nederland. In Sociale Samenhang in de Wijk: NSV-Actualiteitencollege 2008. Sociaal en Cultureel Planbureau /Nederlandse Sociologische Vereniging. 2009. p. 30-39